Parket

Laminaat, parket of plankenvloer in massief hout?

Wanneer massief parket goed geïnstalleerd is, is het praktisch onverslijtbaar en wordt het zelfs mooier naarmate het veroudert.

Het is niet alleen antiallergisch, hygiënisch en relatief brandbestendig, maar is bovendien beschikbaar in tal van tinten en stijlen – zowel rustiek als hedendaags – en is gemakkelijk te combineren met andere materialen. Massief parket schept een gezonde, comfortabele omgeving, die gemakkelijk te onderhouden is.

Laminaatvloer is goedkoper bij de aankoop en gemakkelijker te onderhouden dan parket. Bovendien verkleuren deze vloeren niet. Maar... ze zijn wel minder duurzaam en bij het verouderen gebeurt het dat ze er minder goed gaan uitzien.

Massief parket, gelaagde vloer of fineerhout?

- We spreken van parket of massieve plankenvloer wanneer de slijtlaag minstens 2,5 mm dik is. Deze vloersoort bestaat uit een enkele laag in massief hout in de vorm van planken, platen of blokken.
- Gelaagd parket bestaat uit een ondersteuning van meerdere panelen op basis van hout en een minstens 2,5 mm dikke slijtlaag.
- Vloerbedekking in fineerhout bestaat uit panelen waarop een houtlaag van minder dan 2,5 mm dik wordt gelijmd. Dit alternatief is goedkoper dan gelaagd parket, maar minder duurzaam.

 

Welke houtsoort voor welke kamer?

Het esthetische aspect speelt uiteraard een belangrijke rol bij de keuze van de houtsoort. Een voldoende groot staal van het hout kan je een realistisch idee geven van de kleur en het uiteindelijke effect, rekening houdend met de knopen, de kleurschakeringen, groeiringen, enz.

Zachte houtsoorten (hars- en naaldbomen), met andere woorden lichte houtsoorten zoals spar, den en lork, zijn geschikt voor kamers die weinig worden belopen, zoals slaapkamers. Voor de andere kamers geef je beter de voorkeur aan hard hout (loofbomen), dat wel duurder is, maar ook resistenter: eik, beuk, esdoorn, merbau, acajou, afzelia, wenge, notenhout, enz.

De slijtweerstand van het hout hangt af van de volumieke massa, die wordt uitgedrukt in kg/m³. Hoe hoger de volumieke massa, hoe beter het parket bestand zal zijn tegen schokken, hakken, stoelpoten, enz. De slijtweerstand hangt ook af van de afwerking van het oppervlak. Zo zal olie rapper verslijten dan vernis.

Wij plaatsen voor u alle legklare parket van massief tot laminaat.

Deel op facebook